Vědci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze zjistili, čím čeští spotřebitelé nejvíce škodí životnímu prostředí. Nejhůře dopadla spotřeba energií pro vytápění, klimatizaci a obecně chod domácnosti, druhé místo obsadila spotřeba potravin.
Co s tím?

Životní prostředí negativně ovlivňuje také spotřeba potravin vzhledem k jejich náročnosti na výrobu a odpadovému hospodářství. Z energetického hlediska je velmi náročný chov prasat a hovězího dobytka, přičemž v České republice můžeme hovořit o nadměrné konzumaci masa vepřového. Řešení podle odborníků pak spočívá v omezení konzumace masa, tedy nejíst maso každý den, ale pouze 1-2x v týdnu. Našemu tělu budou živiny bohatě stačit a zároveň budeme ekologicky šetrnější. Můžete se zaměřit na potraviny, které přírodě neškodí svým pěstováním a které by neměly být průmyslově či geneticky upraveny, jako je například sója. Zaměřte se na potraviny, které vychází v testech s nejnižším obsahem pesticidů a škodlivých látek pro člověka i přírodu, nejlepší volbou jsou vždy biopotraviny.
Studie poukazuje také na to, že velkým problémem je mimo jiné obrovské plýtvání jídlem. Třetina potravinové produkce není vůbec zpracována a druhá třetina se zkrátka vyhodí, a to buď při výrobě konečných produktů či je vyhodí sami spotřebitelé.
Ekologické zemědělství dokáže uživit Evropu
Povzbuzení na závěr? Nová studie vydaná institutem IDDR poukazuje na to, že v případě úplného přechodu na ekologické zemědělství v celé Evropě se bude rostoucí populace do roku 2050 stále schopná uživit pouze z biopotravin, které jsou produktem ekologického zemědělství, tedy bez intenzivní produkce s použitím pesticidů, umělých hnojiv a další chemie. Došlo by tím ke snížení produkce emisí o 40%, obnovení přírodní rozmanitosti a ochraně přírodních zdrojů – kvality vody a půdy.
Tereza Skovajsová