V následujícím článku jsme dali prostor fanynce našeho projektu, která si pro Vás připravila krátký článek o živočišné výrobě a vlivu na globální oteplování.
Globální oteplování je téměř nevnímatelné oteplování Země, které je způsobováno činnostmi člověka. My sice tu nepatrnou změnu teploty nepociťujeme, ale jeho účinky mohou mít na nás katastrofální dopady. Má za přičinění povodně, hurikány, požáry a nedostatek vody v přírodě. Jestliže člověk bude i nadále znečišťovat ovzduší, může se Země podle vědců oteplit klidně o více než 10°C.
Ke globálnímu oteplování dochází díky směsi plynů, produkovaných přírodou a hlavně člověkem. Tyto plyny se nazývají skleníkové plyny a patří mezi ně například oxid uhličitý a metan. Snahou evropských vlád je snižovat koncentraci skleníkových plynů v atmosféře.
Průměrný Čech údajně nezatěžuje tolik životní prostředí plasty, nýbrž spotřebovanou energií. Právě používání klimatizací je podle badatelů tím, na co bychom se měli soustředit, pokud chceme planetě ulehčit.
Dalším skleníkovým plynem je metan, produkt metabolizmu živočichů a bakterií. Je ho v ovzduší sice méně, ale zato se účinněji podílí na zvětšování ozonové díry. Čtvrtina globálních změn je spojena s produkcí živočišných produktů. Největší množství metanu totiž produkuje hovězí dobytek.
Není to tak dlouho, co naše prababičky jedli maso 1-2x týdně a spíše méně. Naopak jedli více luštěnin, brambor a potravin z vlastní produkce. Nyní je však normální jíst maso téměř každý den, někdo i víckrát denně a tím se rapidně zvyšuje počet kusů hovězího dobytka.